Het bedrog van uitfasering

Het bedrog van de uitfasering van halogeen en gloeilamp

Uitfaseren van gloeilampen heeft een averechts resultaat opgeleverd voor wat betreft de CO2 uitstoot. En zo zal dat ook gaan met de halogeenlamp. In een regeringsrapport uit 2011 van Energieonderzoek Nederland wordt dit nog eens bevestigd. De besparing per huishouden per jaar wordt, door de lichtlobby,geschat op € 25. Die bespaarde €25 euro per huishouden wordt besteed aan andere zaken die een CO2-footprint hebben.  En vaak aan een veel grotere CO2-footprint dan die van de gloeilamp.

Dat uitfaseren is een onderdeel van het averechts milieubeleid van de EG. Onder auspiciën van de industrielobby. Die lobby heeft paniek gezaaid met Al Gore, omdat zijn inconvinient Truth ze wel heel goed uitkwam. Philips oogstte het gloeilampverbod en verdiende er goed aan. Ze wilde al jaren van die gloei- en halogeenlampen af, omdat ze er geen moer meer aan verdienden en er nog steeds geen redelijk alternatief voor hebben. Gloei- en halogeenlampen hebben namelijk een niet te evenaren lichtkwaliteit, die we juist in onze woonkamers nodig hebben. Volledige kleurweergave (CRI=100%)over de volledige levensduur en bovendien dimmen die lampen volledig. Zodat we bij ons volledig thuis voelen bij dit warm gedimde licht. Gedimd led ontaardt in luguber blauwachtig licht.

Die lichtkwaliteit hebben we nodig in onze woonkamers, omdat we daar op de eerste plaats ons eten goed moeten zien. Met dat inferieure surrogaatlicht (CRI 80%) ziet het er niet meer smakelijk uit. Gevolg: Eten smaakt niet meer dus we verteren het niet goed.

Door het inferieure ledlicht verdwijnt de rode blos op de wangen van uw huisgenoten. Blozen is een communicatiemiddel in de intieme sfeer van onze woning.

De kleurweergave van onze kleding met de meest prachtige dessins wordt flets. En dan de echte kleuren van onze schilderijen aan de muur verdwijnen niet alleen onder dit licht, maar wordt blijvend beschadigd door de blauwpieken in dit goedkope licht.

We zijn beroofd van het meest kostbare licht in onze woning, waarbij we ons thuis voelden, onder het valse voorwendsel, dat er CO2 mee wordt bespaard. Een flink deel van die bespaarde energie in onze woonkamers wordt er één op één door de CV bijgestookt. We zitten meestal met de verwarming aan als we het licht aan hebben. Per huishouden wordt er gemiddeld 30% van die bespaarde €25 bijbetaald via de gasrekening.

Er zijn ons lumen voor lumen verkocht als knollen voor citroenen. Een lumen is een hoeveelheid licht in het zichtbare gebied. Die kan elke kleur en kleurafwijking hebben en die krijgen we dan ook.

De hele ontwikkeling van led is er sindsdien op gericht om de lichtkwaliteit van de gloeilamp te benaderen. Naarmate de lichtkwaliteit beter die van de gloei- en halogeenlamp benadert betaal je meer.

Voor een ledspot van die de gloeilamplichtkwaliteit voor 80% benadert betaal je ongeveer €5. Voor 90% betaal je €15.  Die meerprijs staat uiteraard niet in verhouding tot de meerkosten maar tot de prijsafspraken.

De consumentenbond publiceerde mei j.l. een test van ledspots. De lichtkwaliteit van alle lampen was schandalig laag. Vooral die van Philips en Osram. Ze gaan dit in Brussel aanhangig maken.

We worden in de luren gelegd door de lichtlobby. Het paard wordt achter de wagen gespannen. Er is geen enkele CO2 winst integendeel er wordt meer CO2 door uitgestoten. De enige winst zit bij de aandeelhouders van de lichtfabrikanten.

Mijn advies aan de regering. Verbod niet handhaven. Advies aan de consument. Voor alle lampen in de woonkamer. Haal gloeilampen en halogeen in huis voor de komende 10 jaar. 10 gloeilampen en 5 halogeenlampen per armatuur.

Ir. Edy ten Berge

Msc Applied Fysics